keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Ensimmäiset kylvöt ja kalajuttu

Posti toi paketin Ruotsista, tietysti siemeniä ja uskomattoman nopeasti. Tein nimittäin tilauksen sunnuntaina iltapäivällä ja jo tänään oli Impectan paketti postilaatikossa. Pysyin kohtuudessa ja tilasin pääasiassa jo hyviksi todettuja. Sellaisia, joita olen aiemminkin jo kasvatellut.



Vasemmalla tarhaorvokkeja "Spanish Eyes". Eihän kukaan täysijärkinen nyt orvokkeja itse kasvata, sanoo tietysti joku, mutta onneksi en omaa täysijärkisyyden rasitetta. Nyt kun alkaa kasvattaa, niin toukokuussa viimeistään voinkin sitten ihmetellä ja tuskailla, mihin saan nämä kaikki mahtumaan. Mutta mullassa ovat :-) Kuvat ovat suoraan Impectan sivuilta. Näitä odotellessa siis.

Tarhaorvokki "Spanish Eyes"
Sitten jättiverbenoita.Viime kesä jäi väliin, kun muistin asian liian myöhään. Nämä on laitettava ajoissa ja itäminen on joskus kinkkistä. Parhaiten taisin joskus onnistua itse kerätyistä siemenistä. Mutta jättiverbenat on aivan mahtavan ihania loppukesän hujoppeja punahattujen ja sinipallo-ohdakkeiden sekaan Vaativat pitkän esikasvatuksen, mutta kun ne on maahan lykätty joskus toukokuussa, ne voi unohtaa ja ilahtua sitten elokuussa kukinnasta. Toissa kesänä korkein oli liki 2 metriä. Nyt sitten vaan seuraillaan, alkaako mitään tapahtua ilman kylmäkäsittelyä...

Jättiverbena
Pikkusamettikukka "Signet Lemon". En ole mikään suuri samettikukkien ystävä, mutta tämä Fleurosect-lajike on palkintonsa ansainnut. Muodostaa kauniin matalan pyöreän kasvuston ja kukkii runsaasti sitruunankeltaisin kukin. Tosi kaunis reunuskasvi,joka sopii myös yrttien sekaan ja syötäväksikin. Nämä olen kylvänyt siinä maalis-huhtikuun vaihteessa, joten vielä odotellaan. Ihanaa, että mulla on taas muutaman vuoden tauon jälkeen näitä siemeniä.

Tagetes Tenuifolia "Signet Lemon"

Sitten petunioita. Ja taas voisi joku sanoa, että kuka sitä nyt petunioita itse kasvattaa! No minä ja se on ihan lempipuuhaani. Näitä kaksivärisiä ja kerrannaisia "Pirouette Soft Red&White"-petunioita olen kasvatellut muutaman kerran menneinä vuosina ja onnistunut hyvin. Jostain syystä se violetti Pirouette Nelsonin pussista ei itänyt viime keväänä ollenkaan. Joten palasin Impectan punavalkoisiin. Nämä kylvän maaliskuun alussa, kuten myös seuraksi erkkerin kukkalaatikkoon tarkoitetut vitivalkoiset ja yksinkertaiset "Prism White" riippapetuniat. Sekaan vielä muutama riippalobelia ja paahteinen erkkerin kukkalaatikko on valmis. No, ei nyt vielä kuitenkaan. Mutta saahan sitä haaveilla.

Petunia "Pirouette Soft Red&White" ja "Prism White"
Mitäs vielä?

Aina pitää olla joku uusi chililajike. Nyt Vampire kuullosti tarpeeksi vaaralliselta ja valintaan vaikutti ehdottomasti se, että kukkien luvataan olevan violetit. Pitäisi olla kovin aikainen lajike, joten kylvän nämä vasta helmikuussa. Aji Amarillon laitoin kyllä multaan jo tänään.

Vampire chili
Pallomataraa "Phuopsis Stylosa" tilasin uuden satsin. Kasvattelin näitä jo vuosia sitten Impectan siemenistä ja ne viihtyivät ihan ok ja selvisivät talvistakin. Mutta viime talvi taisi viedä ne, joten on uusien aika. Muistaakseni itävät helposti, joten en pidä kiirettä näiden kanssa. Lisäksi sain bonushintaan (lue: halvalla) jotakin eksoottista kylmänkukkalajiketta Pulsatilla Turczaninowii. Ruotsiksi Sibirisk backsippa, joten olisko tämä vaikka sitten siperiankylmäkukka. Ja vielä punaluppiota "Sanguisorba officinalis". Näistä se lähtee taas uusi kasvukausi.

Phuopsis Stylosa
Pallomatara

Pulsatilla turczaninowii
Punaluppio
Sanguisorba Officinalis

Niin ja olihan paketissa se kasvihuoneen kastelujuttukin, mutta siihen palaan myöhemmin... :-)

Lopuksi vielä se kalajuttu

Isäntä innostui lähtemään viime sunnuntaina Velkualle pilkille. En uskáltanut kysyä jään vahvuutta, mutta joku viisas on sanonut että aikuiselle riittää viisi sentiiä, ja pilkkijälle kolme...Jossain vaiheessa iltapäivää lhetin sitten muina miehinä tekstiviestin "Tuleeko kalaa?" Totuuden nimessä en ollut siitä niinkään kiinnostunut, vaan halusin vain varmistaa, ettei ole itse isäntä joutunut kalojen ruuaksi. No, vastaus oli että "nyt 100+". Loppujen lopuksi ahvenia oli tuliaisiksi lähemmäs kaksisataa.

Mutta Lilli tykkää. Vähän kun kiehauttaa, niin jo maistuu näin talvipakkasilla. Kesällä vedetään sitten raakana.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Keskellä talvea


Pakko se on kai uskoa, että talvi tuli sittenkin. Vaikka eihän lunta ole kuin muutama sentti eikä tarvita kuin muutama päivä plussaa, niin poissa on. Mutta sen verran kirpakat ovat pakkaset, että onneksi lunta satoi  edes vähän alle. Jouluruusu ei jaksanut avata nuppujaan, mutta sinnikkäästi se sieltä lumen keskeltä jaksaa kurkistaa. Liekö sitten raukka jäätynyt pystyyn... 



Kissakin on pysynyt sisällä ilonamme. Mitä nyt välillä käy talon kiertämässä seuraavalle ovelle sisään naukumaan.. Pyöristynytkin on.


Oli lunta tai ei, tein tänään kevään ensimmäisen siementilauksen. Piti tilata vain jättiverbenan siemeniä Impectasta aikaista kylvöä varten, tai no ehkä jotain pientä sen lisäksi. Tilava ostoskori noissa nettikaupoissa ;-) Mukaan tuli nimittäin kokonainen kasvihuoneen kastelujärjestelmä, ja mm. kerrannaisia Pirouette-petunoita, pallomataraa, Spanish Eyes -orvokkeja ja Vampire-chilejä.  Nyt sitten vaan odotellaan, että pääsee kylvöhommiin.