keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vappu - pihatyön juhlaa

Vappu on jo monen vuoden ajan ollut meikäläiselle pihatöiden juhla. Joten tänä vappuna oli vuorossa puutarhavadelman istutusta.
Hain Jatsin taimet vappuaaton aamuna Pinsiön taimistolta Ylöjärveltä. Rivi kun tulee kasvihuoneen toiselle seinustalle, niin  lajike saisi olla Jatsin tapaan korkea, mutta kapea. Paljasjuurisia ei löytynyt ja isot astiataimet vaikuttivat aika arvokkailta, mutta jihaa! Pinsiössä oli kuin tilauksesta tarjous Jatsista. 35 €/10 pientä astiataimea. Meiltä on Pinsiöön sellaiset 40 km, joten varmistin soitolla, että taimia varmasti löytyy, eikä kyseessä ole mikään vuoden 2010 tarjous...No ei ollut. Kysäisin vielä, mistä taimet ovat. Kuulemma Peuraniemen taimitarhalta Kajaanista,  ei siis Tahvosilta...hyvä.  Joten taimimyymälään vappuriehan aloitukseen Groovea kuunnellen:-)



Kukkaroni onneksi satoi vettä ja oli jäätävän kylmä. Siis aivan käsittämättömän KYLMÄ. Joten ostokseni jäivät Jatseihin...ja viiteen tummanviolettiin orvokkiin. Se on vähän, yleensä poistun taimistolta puun kanssa...

Mutta vappupäivän aamuna heräilinkin sitten jo riemastuttavaan auringonpaisteeseen. Kahvit, vähän aamupalaa naamaan ja hommiin. Olin lukenut, että vadelman paras kasvualusta olisi vanha liiterinpohja. Selvä siis, saviseen pohjamultaan annos palanutta hevosenlantaa, kalkkia, kompostimultaa ja polttopuiden purua. Sekoitteli rivin pariin kertaan lapionpiston syvyydeltä ja ihmettelen kyllä, jos eivät ne tässä viihdy. Prinsessa Lillikin tuli seuraamaan ahkerointia, tosin lasiseinän takaa kasvihuoneen lämmöstä nauttien:-)




Ja samaan aikaan parinkymmenen metrin päässä:  Sinitintti oli löytänyt morsiamelleen lintukodon. Kiinteistönvälittäjänä toimi Lintukoto LKV.
"Tää on hyvä! Tämä me otetaan"

"Aika korkea pudotus, mutta eiköhän ne siitä selviä"
Maan muokkauksen jälkeen kunnon kastelu, mansikkamuovi päälle ja eikun istuttamaan. Sain mahtavan hyvin juurtuneita ja elinvoimaisia pistokastaimia, jotka istutin 40 cm:n välein ja lopuksi peitin ruman muovin omista pensaista saadulla hakkeella. Vielä ne pitää tukea, mutta vielä ei ole mitään tuettavaa.  Sitten vain odotellaan makoisaa vadelmasatoa, voisiko se olla niin helppoa? Vähän nuo läheisen ojan vesimyyrät huolestuttavat, mutta ehkä (toivottavasti) Lilli hoitaa homman.

Jatsi pistokastaimi
Aika jatsiksi meni siis tämä vappu, mutta mitäs mä nyt teen?! Nyt haluan mansikoita... No, ehkä manana, nyt otan lasin kuoharia ihan itseni kunniaksi:-) Työn juhlaa!

2 kommenttia:

  1. Ihanan kadehdittavan valoisa postaus. Aivan kuin olisin ollut mukana. Kippis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihatyöt saavat ehdottomasti parhaat puoleni esiin:-) Kiva, kun viihdyit.

      Poista