lauantai 17. elokuuta 2013

Vieläkin näppejä polttelee

Mikään varsinainen chiliharrastaja en ole, mutta kasvattelen kyllä joka vuosi kasvihuoneessa muutaman chilin taimen omatekoista chilijauhetta varten. Hyvä  lajike chilijauheeseen on Aji Amarillo, jota löytyy nyt kasvihuoneessa muutaman vuoden tauon jälkeen, kasvatettuna viime kesänä Chilifesteiltä ostettujen Amarillojen siemenistä. Toisena lajikkeena on tänä vuonna Cayenne Long Slim. Näitä siemeniä nyt vaan sattui olemaan varastossa helmikuussa, kun  kylvöinto kävi sietämättömäksi. Chilien kasvatuksessa on nimittäin se hyvä puoli, että kylvöt voi ja kannattaa tehdä jo helmikuun puolessa välissä.



Chilejä punertuu nyt tasaiseen tahtiin ja meneillään olevien Tampereen Chilifestien kunniaksi laitoin tänään kuivuriin ensimmäisen satsin. Annan chilien yleensä kuivahtaa muutaman päivän huoneenlämmössä, sitten halkaisen ne ja poistan siemenet sun muut ylimääräiset röhnät. Sitten vaan kuivuriin. Omani on tällainen useampi vuosi sitten hankittu Evermat-kuivuri, mutta tokihan nämä huoneenlämmössäkin kuivuvat. Joskus aikoinaan kuivailin näitä myös pyykkien kuivatuskaapissa ja saunan lauteilla. Usein annan chilien vielä jälkikuivua ihan rutikuiviksi huoneenlämmössä. Kyllä sen sitten tuntee, kun ovat rapsahtavan kuivia. Lopuksi sitten vaan tehosekoittimeen ja kaasua... Ja voila, talven intialaisherkkujen luomuchiljauheet on varmistettu.



Hanskoja ei ollut, joten aamuisesta puuhasta vieläkin näppejä polttelee. Ja täytyy muistaa, ettei hiero silmiään. Kerran tai kaksi jo unohdin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti